- Geplaatst door Tom Heijm
- Op 3 juli 2018
- 0 Comments

Dat een huurder een heel palet aan rechten heeft, is bekend. Huurbescherming noemen we dat. Het is niet makkelijk om een huurcontract te ontbinden. Eenmaal intrek genomen in een huis, staat de huurder stevig in zijn of haar schoenen. Een goede huurder is dus goud waard. Is uw huurder geen heilig boontje? Dan is het goed om te weten wat uw rechten als verhuurder of woningbouwvereniging zijn.
Soorten fraude
Wanneer spreken we van huur- of woonfraude? Als er sprake is van onrechtmatige bewoning of onrechtmatig gebruik van de woning, als de huurder de woning onrechtmatig doorverhuurd of als er meer mensen in het huis wonen dan waarvoor de verhuurder toestemming heeft gegeven. Een aantal praktijkvoorbeelden op een rij:
- Meest voorkomende vorm van huurfraude is illegale onderhuur. Dit is makkelijk geld verdienen voor de huurder; een huurwoning geheel of gedeeltelijk door iemand anders laten bewonen en daar een fiks bedrag voor vragen.
- Leegstand. Hierbij houden huurders een woning aan, terwijl ze eigenlijk ergens anders verblijven. Een van de voornaamste redenen hiervoor is uitkeringsfraude; de huurder ontvangt op dit adres bijvoorbeeld nog huurtoeslag of een bijstandsuitkering waar hij of zij eigenlijk geen recht meer op heeft.
- Een van de meest problematische vormen van fraude: hennepteelt. Los van het onrechtmatig gebruik van de woning, brengt dit ook risico’s als brandgevaar en kans op lekkages met zich mee. Ongeveer 30% van de woningbranden in Nederland wordt veroorzaakt door wietplantages.
- Een vandaag de dag populaire variant op huurfraude: het illegaal verhuren van de woning aan toeristen.
- Ook het gebruik van een huurwoning als bedrijfsruimte valt onder huurfraude.
De baas of een huurbaas?
Ook al lijkt het alsof het in Nederland met name de huurder is die wordt beschermd, als verhuurder staat u niet met lege handen. Ook u hebt een aantal rechten die u kunt aanspreken.
Zo hebt u recht op een tijdige huurbetaling, u mag de bestemming van de woning bepalen, u hebt recht op goed gedrag van de huurder, u mag (door de huurder voorgestelde) wijzigingen aan de woning toezeggen of afwijzen en u mag de huurder aansprakelijk stellen voor schade aan de woning door derden.
Optreden tegen huurfraude
Vermoedt u dat er sprake is van huurfraude? Als het om verregaande fraude gaat, zoals hennepteelt, een huurachterstand van minimaal drie maanden, of het veroorzaken van overlast, dan kan het huurcontract ontbonden worden. Dit loopt dan via een rechter. Is er sprake van schade? Zijn er bijvoorbeeld veranderingen toegebracht aan de woning waar geen overeenstemming over was? Dan mag u de schade verhalen op de huurder.
Direct naar de deurwaarder
Optreden tegen huurfraude is met regelmaat een kwestie van de lange adem. Is er bij jou sprake van een grove schending van de huurovereenkomst? Dan kun je er ook voor kiezen direct naar een gerechtsdeurwaarder te stappen. Deze deurwaarder gaat dan, namens jou, naar het kantongerecht om een vonnis voor uitzetting te krijgen.
Het huurbaas ABC
Huurfraude kan grote gevolgen hebben voor de verhuurder. Uitsluiten van huurfraude is onmogelijk, maar probeer de kans dat het u gebeurt te verkleinen. Dit doet u onder meer door de geldigheid van het identiteitsbewijs van de huurder te checken, controleer ook zijn of haar betaalwaardigheid en check referenties waar mogelijk. Maak ook duidelijke afspraken: zorg dat de gevolgen van eventuele woonfraude duidelijk in het contract vermeld staan, doorgenomen met de huurder en ondertekend.
Als u bewijs van huurfraude nodig heeft om sterk te staan in een rechtszaak, kunt u een beroep doen op de NRID.
0 Reacties