- Geplaatst door Tom Heijm
- Op 12 februari 2018
- 0 Comments

Een professioneel fraudeonderzoek tegen een verwaarloosbaar tarief. Het klinkt veel ondernemers als muziek in de oren. Maar hoe weet u of zo’n rechercheur ook betrouwbaar is? Helaas geven steeds meer mensen zich uit voor particulier rechercheur. Soms mensen zonder enige ervaring die te veel spannende televisieseries hebben gekeken. Gaat u in zee met een van hen, dan loopt u serieuze risico’s. Iemand zonder recherche-ervaring kan namelijk onherstelbare schade veroorzaken: aan u als gedupeerde én aan de goede naam van uw bedrijf. Let daarom op bij het kiezen van een recherchebureau.
Waarop letten bij het inschakelen van een bedrijfsrechercheur?
Het inschakelen van een bedrijfsrechercheur kan veel overhoop halen. De bevindingen kunnen voor flinke spanningen zorgen op de werkvloer en leiden tot een juridische procedure. Om er absoluut zeker van te zijn dat het onderzoek met de grootst mogelijke voorzichtigheid gebeurt, is het belangrijk dat er een rechercheur met ruime ervaring op de zaak wordt gezet. Dat voorkomt beginnersfouten en dat u het nakijken heeft in een zaak die zo kansrijk leek.
Recherchebureau kiezen
Vind u het moeilijk om een keuze te maken uit de verschillende bureaus? Dan geven we u graag de volgende tips:
- Controleer of de rechercheur in kwestie in het bezit is van een vergunning van het Ministerie van Justitie. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een rechercheur zich houden aan strenge eisen.
- Check of de rechercheur in kwestie een keurmerk heeft van de branchevereniging voor particuliere onderzoeksbureaus (BPOP)?
- Vraag naar de opleiding en achtergrond van de rechercheur met wie u in zee gaat. Heeft iemand geen juridische achtergrond? Zoek gauw verder.
- Vraag naar referenties en bel deze ook echt na. Let ook op de reactie die u krijgt als u vraagt naar referenties. Reageert iemand terughoudend of moet u blijven vragen om telefoonnummers? Laat dit bureau voor wat het is.
- Vraag naar het aantal jaren ervaring en naar organisaties waar die ervaring is opgedaan. Ruime ervaring is een vereiste. Bij de NRID hebben we bijna 25 jaar ervaring.
- Laat u niet verblinden door uurtarieven. Een ervaren rechercheur met een hoger uurtarief kan uiteindelijk stukken goedkoper uitpakken dan een onervaren rechercheur die veel tijd nodig heeft.
- Informeer of een rechercheur zich alleen bezighoudt met recherchewerk. Een goede rechercheur is fulltime bezig en kan zich niet permitteren om er een andere baan naast te hebben.
- Heeft de eigenaar van een recherchebureau een achtergrond als politierechercheur? Dan heeft deze onderzoeker een voorsprong op mensen met een andere achtergrond. Met de kennis van civiel recht en strafrecht zit het dan meestal wel goed.
- Vraag naar het arbeidsverleden van de rechercheur. Ziet u een CV waar geen duidelijke lijn in is te ontdekken? Zoek dan gauw verder.
Let ook op partners
Goede recherchebureaus hebben partners met wie ze graag samenwerken. Arbeidsjuristen bijvoorbeeld, of collega-rechercheurs. Voor u als ondernemer of werkgever is het van belang om na te gaan of de werkwijze van deze partners ook bij u past. Sommige rechercheurs opereren bijvoorbeeld op het scherpst van de snede. Niet elke ondernemer vindt dat even prettig. Blijf in gesprek met het bureau dat u heeft ingeschakeld over de methodes die worden ingezet. Soms zijn de gebruikte opsporingsmethoden proportioneel en subsidiair, maar matchen ze niet met de kernwaarden van uw bedrijf.
Discretie
Een goede rechercheur is altijd discreet. Klinkt logisch, maar het is voor sommige privérechercheurs helaas niet vanzelfsprekend. Rechercheur ben je altijd en overal. Ook als je op een feestje bent en de andere gasten maar blijven hengelen naar spannende verhalen. Een ervaren rechercheur kent zijn grenzen en is altijd discreet, niet alleen onder werktijd. Spannende verhalen ophangen maakt geen deel uit van het functieprofiel van een goede bedrijfsrechercheur: integer zijn wel.
Keurmerk
Een recherchebureau kiezen? Bij de NRID kennen we gelukkig veel geschikte collega’s die we van harte zouden aanbevelen. Helaas zien we ook dat ons vak steeds vaker in een negatief daglicht wordt gezet door collega’s die zich niet houden aan de regels die bij het keurmerk horen. Bent u in zee gegaan met een rechercheur en heeft u behoefte aan een second opinion over de werkwijze? Dan kijken we graag samen met u naar de keuze die u heeft gemaakt en de consequenties voor uw zaak.
0 Reacties