- Geplaatst door Tom Heijm
- Op 15 november 2017
- 0 Comments

Iedereen is wel eens ziek. De ene keer duurt dat maar één of meerdere dagen, maar regelmatig is er spraken van langduriger verzuim. Als werkgever is het dan prettig om zo snel mogelijk een inschatting te kunnen maken. Wat is de aard van een ziekmelding? Verzuimcontrole is een uitstekend middel om een indruk te krijgen van de ernst en de mogelijke gevolgen voor werkgever en werknemer op lange termijn. En tevens een handig middel om verzuimfraude te voorkomen.
Elke werkgever krijgt te maken met verzuim
De kans dat u als werkgever te maken krijgt met verzuim is aanzienlijk. Uit de European Working Conditions Survey (EWCS) van Eurofound blijkt dat 50% van de Nederlandse werknemers zich het afgelopen jaar ziek heeft gemeld. In 41% van de gevallen ging het om een verzuim van 15 dagen of korter, in 9% om een langer durende afwezigheid. Forse getallen.
Verzuim per sector
Niet overal is de verzuimfrequentie even hoog. Werknemers in de horeca zijn bijvoorbeeld het minst vaak ziek. In de sectoren openbaar bestuur en overheidsdiensten, gezondheids-en welzijnszorg, waterbedrijven en afvalbeheer ligt het verzuim aanzienlijk hoger. De gemiddelde duur van afwezigheid door ziekte was het afgelopen jaar, over alle branches genomen, 6,8 werkdag.
Oorzaken langdurig verzuim
Er is sprake van middellang tot langdurig ziekteverzuim als een werknemer meer dan 3 à 4 weken is uitgeschakeld. Psychische aandoeningen zijn de grootste oorzaak van uitval bij werknemers tussen de 25 en 45 jaar. Na deze leeftijd wordt het verzuim voornamelijk veroorzaakt door lichamelijke aandoeningen. Natuurlijk kunnen ook een ongezonde leefstijl of problemen zoals pesten of intimidatie op de werkvloer een belangrijke rol spelen.
Positie werkgever
Werkgevers zijn vaak huiverig om contact op te nemen met hun werknemer als er sprake is van verzuim. Vaak leeft het idee dat dit niet is toegestaan. Dit is onjuist. Het misverstand is ontstaan door het feit dat werknemers niet verplicht zijn om iets te vertellen over de aard van het verzuim. Als werkgever mag u daar officieel ook niet naar vragen. Wat u wel mag: in gesprek gaan over de vermoedelijke duur van het verzuim en onderzoeken of er mogelijk aanpassingen op de werkvloer nodig zijn om terugkeer mogelijk te maken. En natuurlijk mag u afspraken maken over lopende werkzaamheden. Het is dus zeker belangrijk om een vinger aan de pols te houden en verzuimcontrole te doen als een medewerker ziek is.
Verzuimcontrole altijd slim
Als het vermoeden bestaat dat een werknemer zich onterecht ziek heeft gemeld, mag er een (spoed)controle worden uitgevoerd. Dit betekent dat de ziekgemelde werknemer op een afgesproken tijd bezocht mag worden op het huis-of verpleegadres. Dit bezoek kan worden uitgevoerd door de leidinggevende of een collega, maar ook door een bedrijfsarts of Arbodienst.
Werkgevers maken meestal geen gebruik van deze mogelijkheid tot verzuimcontrole, maar houden bij terugkeer een kort gesprek met verzuim als onderwerp.
Recherchebureau Heijm bij verzuimfraude
Heeft u medewerkers thuis zitten waarover u twijfelt of ze echt ziek zijn? Dan is verzuimcontrole belangrijk. Hou een vinger aan de pols en bouw waar mogelijk een dossier op. De NRID helpt u graag verder als u daadwerkelijk verzuimfraude vermoedt.
0 Reacties