- Geplaatst door Tom Heijm
- Op 26 oktober 2017
- 0 Comments

Gemiddeld besteden we veel tijd op ons werk. Het is belangrijk dat we ons daar veilig en gerespecteerd voelen. Helaas is dit in de praktijk schrikbarend vaak anders. In 2015 hadden ruim 1,2 miljoen werknemers last van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. Lees via de NRID wat u daar als werkgever aan kunt doen.
Een onveilig gevoel
Ongewenste omgangsvormen zorgen bij veel werknemers voor een onveilig gevoel. Herkennen kan lastig zijn, want dit fenomeen bestaat in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Seksuele intimidatie
- Pesten
- Discriminatie
- Agressie
Nare gevolgen
Als werknemers zich onprettig en/of onveilig voelen op het werk, heeft dat grote gevolgen. Allereerst voor de mensen die het overkomt. Zij ervaren de stress, woede, wellicht schaamte en zelfverwijt. De werknemer kan in een moeilijke mix van emoties terechtkomen. Het kan voor de werknemer erg ingewikkeld zijn het probleem aan te kaarten. Soms is het zelfs reden voor slachtoffers om dan zelf het bedrijf maar te verlaten.
Effecten voor de werkgever
Ook voor u als werkgever hebben ongewenste omgangsvormen op de werkvloer nare gevolgen. U ziet een wellicht een gewaardeerde werknemer op nare wijze vertrekken of dat mensen zich steeds kwetsbaarder voelen op uw werkvloer. De kans is ook groot dat u wordt geconfronteerd met onnodig verzuim. Ongewenst gedrag jaarlijks leidt tot ongeveer 7 extra verzuimdagen per slachtoffer. TNO berekende dat dat zo’n 1,7 miljard euro aan loondoorbetaling voor werkgevers zou betekenen.
Belangrijke rol werkgever
Als werkgever heeft u de belangrijke taak goed voor uw personeel te zorgen. Hoe moet dat in het geval van ongewenste omgangsvormen? Allereerst kunt u zorgen dat de randvoorwaarden in uw bedrijf op orde zijn. Gaat u het volgende eens bij uzelf na:
- Heeft u gedragsregels opgesteld voor de onderlinge omgang op de werkvloer?
Weet iedereen wat wel en niet geaccepteerd wordt? En weten uw medewerkers waar ze terecht kunnen als ze zich ongewenst behandeld voelen?
- Geeft u leidinggevenden voorlichting over het herkennen en aanpakken van ongewenst gedrag?
Weten uw leidinggevenden hoe ze omgaan met werknemers die een klacht komen indienen? En kunnen ze proactief signalen herkennen? Zien ze het voldoende als werknemers niet goed in hun vel zitten, als er iets speelt op de werkvloer?
- Heeft u een vertrouwenspersoon aangesteld?
Bij wie kunnen uw werknemers veilig en anoniem terecht met klachten?
- Zijn er binnen uw bedrijf duidelijke regels over hoe er wordt omgegaan met mensen die gedragsregels overtreden?
Weet u bij welke klachten u naar de politie stapt? Welke maatregelen genomen worden als iemand gedragsregels overtreedt?
- En zijn er afspraken over hoe een slachtoffer wordt opgevangen?
Hoe gaat u om met een werknemer die een nare ervaring heeft gehad?
NRID bij ongewenste omgangsvormen
Het is belangrijk dat u als werkgever duidelijk weet hoe u omgaat met ongewenst gedrag op de werkvloer. En het is evenzo belangrijk dat al uw werknemers hiervan op de hoogte zijn. Heeft u hulp nodig bij het opstellen van gedragsregels en maatregelen indien dit niet nagevolgd wordt? Neem dan vooral contact op met de bedrijfsrechercheurs van Recherchebureau Heijm. Wij werken samen met gespecialiseerde advocaten om u zo goed mogelijk te adviseren.
Wij staan u bij als u vermoedens van ongewenst gedrag hebt, maar geen feiten. Als recherchebureau zijn wij gespecialiseerd in het uitvoeren van feitenonderzoek, terwijl de privacy van werknemers gewaarborgd blijft. We helpen u graag om de rust en veiligheid op uw werkvloer te herstellen.
0 Reacties