- Geplaatst door NRID
- Op 23 juni 2011
- 0 Comments
Nevenwerkzaamheden tijdens ziekte
Wat kan of mag een werknemer doen, wanneer hij zich ziek heeft gemeld voor zijn werkzaamheden in uw onderneming? Doorgaans bepalen de CAO’s duidelijk aan welke verplichtingen de werknemer zich heeft te houden. Een van die verplichtingen is dat hij zijn arbeid moet hervatten zodra hij zich hiertoe in staat acht.
Gesteld u verneemt via derden dat uw zieke werknemer elders aan het werk is.
Wat kunt u doen?
Werknemer X. is sinds 2002 regelmatig ziek in verband met rugklachten. Vorig jaar is hij aan zijn knie geopereerd als gevolg waarvan hij wederom langdurig arbeidsongeschikt is. Bij een vooraf aangekondigd huisbezoek treft de werkgever hem gekleed in zijn pyjama aan. De werknemer strompelt met een van pijn vertrokken gezicht met behulp van krukken door de kamer.
Particulier recherchebureau
De werkgever wordt door een van zijn andere medewerkers erop geattendeerd dat de zieke medewerker elders aan het werk is alsof er niets aan de hand is. Hij schakelt daarop een particulier recherchebureau in. Bij onderzoek door dit recherchebureau blijkt dat de werknemer zonder krukken en zonder blijk te geven van enige fysieke beperking aan het werk is in de onderneming van zijn broer.
Ontbindingsverzoek
De werkgever is bijzonder ontstemd en dient een ontbindingsverzoek in bij de kantonrechter. De werknemer verweert zich door te stellen dat hij ziek is; zieke werknemers mogen immers niet worden ontslagen. Zou de rechter toch tot ontbinding overgaan dan meent hij recht te hebben op een flinke ontbindingsvergoeding.
De kantonrechter is van oordeel dat het ontbindingsverzoek kan worden toegewezen. Er is geen verband tussen het ontbindingsverzoek en het opzegverbod wegens ziekte. Volgens de kantonrechter had de werknemer, gelet op zijn rug- en knieklachten moeten begrijpen dat hij niet zonder overleg met de bedrijfsarts van de arbo-dienst en zonder toestemming van zijn werkgever elders kon gaan werken. Ook is het begrijpelijk, aldus de kantonrechter, dat een werkgever geen enkel vertrouwen meer heeft in een werknemer die bij een huisbezoek de indruk wekt van een aan huis gekluisterde gehandicapte terwijl hij kort daarna zonder enige fysieke beperking actief buitenshuis werkend wordt waargenomen.
De kantonrechter te Amsterdam wijst het ontbindingsverzoek van de werkgever toe zonder enige vergoeding aan de werknemer toe te kennen.
Vrachtauto
Een soortgelijk geschil speelde voor de kantonrechter te Zwolle. Op basis van signalen van medewerkers over een zieke collega had de werkgever door een particulier recherchebureau controles laten uitvoeren. Daarbij was vastgesteld dat de medewerker tijdens zijn ziekteverlof geregeld werkzaam was geweest als vrachtwagenchauffeur en daarnaast actief betrokken was geweest bij het lossen van de auto. De man was al geruime tijd thuis wegens ernstige rugklachten. Het recherchebureau benaderde het bedrijf waar de zieke werknemer zijn nevenwerkzaamheden verrichtte. De bedrijfsleiding verklaarde dat de betrokken werknemer daar ongeveer twintig keer eerder was geweest, waarbij hij iedere keer de vrachtauto had gelost. Bovendien werd bekend dat de medewerker betrokken was geweest bij een vechtpartij waarbij hij zich stevig had verweerd. In dit geval besloot de werkgever om de werknemer op staande voet te ontslaan.
In de daarop volgende procedure zag de kantonrechter in de door het recherchebureau verzamelde informatie voldoende reden om het ontslag op staande voet gegrond te verklaren en het daartegen door de werknemer ingestelde beroep af te wijzen.
Tip 1
Twijfelt u aan de arbeidsongeschiktheid van uw werknemer, schakel in de eerste plaats uw arbo-dienst in en vraag om nader onderzoek door de bedrijfsarts. Komt deze tot de conclusie dat er niets aan de hand is en vertrouwt u de zaak nog steeds niet, dan kan het zinvol zijn een particulier recherchebureau in te schakelen. Schakel een recherchebureau in dat erkend is door het Ministerie van Justitie.
Tip 2
In veel gevallen is het raadzaam om in gevallen als de hierboven geschetste niet tot ontslag op staande voet van uw werknemer over te gaan maar om een ontbindingsverzoek in te dienen bij de kantonrechter. De procedures (kort geding en bodemprocedure) die doorgaans volgen op een ontslag op staande voet zijn tijdrovend en kostbaar. Bovendien is de uitspraak van tevoren verre van zeker.
0 Reacties