- Geplaatst door Tom Heijm
- Op 29 maart 2017
- 0 Comments

Ziek melden: ongeveer de helft van de medewerkers in Nederland doet dat één of meerdere keren per jaar. En het kost miljarden. Vaak zijn ziekmeldingen terecht, maar ook steeds vaker onterecht. Dat merken we bij de NRID voortdurend. Is het verzuimpercentage binnen uw bedrijf opvallend hoog en begint u te vermoeden dat werknemers onrechtmatig ziek thuis zitten? Kom dan in actie. Wees alert op fraude om ziekteverzuim terug te dringen.
Kassa! Twee jaar doorbetalen
Sinds 2004 moeten werkgevers hun zieke personeelsleden twee jaar een groot deel van het laatstverdiende loon doorbetalen. Het eerste jaar is dit tenminste het minimumloon, daarna niet meer. De exacte regels zijn vastgelegd in de Wet verlenging loondoorbetalingsverplichting bij ziekte. Mede door deze wet kost ziekteverzuim ieder jaar miljarden in Nederland. Zeker kleine bedrijven en MKB’ers lopen erop leeg. Daarom wordt terugdringen van ziekteverzuim steeds belangrijker voor werkgevers. En dus ook het terugdringen van onterecht ziekteverzuim.
Normaal versus fraude
Niet alleen terecht ziekmeldingen, ook fraude met ziekteverzuim kost jaarlijks ook vele miljoenen. Constant duiken weer berichten op in de media van grote onderzoeken zoals deze:
“Het gerecht in Limburg is een grote fraude met ziekte-uitkeringen op het spoor gekomen. Honderden – mogelijk duizenden – mensen zouden de voorbije jaren met valse papieren een invaliditeitsuitkering gekregen hebben, terwijl ze daar geen recht op hadden. In Vlaanderen zijn er nergens meer langdurig zieken dan in Limburg. Volgens het gerecht heeft dat misschien niet te maken met de gezondheid van de Limburgers, maar met de grootschalige fraude die nu ontdekt is.” Lees het hele bericht.
Dit is misschien een extreem voorbeeld, maar ook op kleinere schaal kost fraude met ziekte veel geld. U krijgt bijvoorbeeld te horen dat uw medewerker – die ziek is vanwege een hernia – druk aan het verbouwen is in iemands woning. Of dat een personeelslid met een burn-out wel dagelijks naar de sportschool kan en het café bezoekt. In zulke gevallen is het wijs om alert te zijn op fraude.
Frauduleus ziekteverzuim terugdringen
Dit zijn enkele signalen waaraan u frauduleus ziekteverzuim herkent als werkgever:
- Het lijkt alsof uw medewerker het herstel frustreert of verlengt
- Er doen geruchten de ronde dat uw personeelslid helemaal niet zo ziek is als hij of zij doet voorkomen
- U krijgt misschien zelfs hard bewijs dat uw werknemer niet ziek thuis zit maar elders werkt
- Via social krijgt u signalen dat de ziekmelding frauduleus is
- De werknemer onderneemt allerlei activiteiten die bij échte ziekte niet mogelijk zouden zijn
- Iedere stap vooruit is er eentje terug: er komen steeds andere klachten bij
- De medewerker gaat contact met u uit de weg
En zo zijn er nog meer voorbeelden. Krijgt u een signaal van fraude met ziekte? Kom dan in actie en voorkom onnodige kosten. Wanneer u er als werkgever alles aan heeft gedaan om – binnen uw wettelijke zorgplicht – de zieke medewerker te helpen, heeft u alle recht om onderzoek te (laten) doen.
NRID helpt met onderzoek en verslaglegging
De rechercheurs van de NRID brengen snel uitsluitsel als u het vermoeden heeft dat uw werknemer fraudeert met ziekmeldingen. Bijvoorbeeld met een dynamische observatie, foto- en videomateriaal en een uitgebreide rapportage brengen wij de waarheid snel aan het licht. Een gemiddelde zieke werknemer kost per dag 250 euro, dus reken maar uit hoeveel u hiermee bespaart. Vals ziekteverzuim terugdringen? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.
0 Reacties