- Geplaatst door Tom Heijm
- Op 19 februari 2017
- 0 Comments
Miljoenen kost het per jaar: fraude op het werk. Medewerkers die geld of goederen achterover drukken van hun werkgever. Binnen het MKB is interne diefstal of verduistering door eigen personeel zelfs de meest voorkomende vorm van interne criminaliteit. En dat terwijl het in veel gevallen eenvoudig te voorkomen is. In dit artikel van de NRID leest u hoe.
1. Huisregels of gedragscode
Het opstellen van een gedragscode of huisregels is erg belangrijk om fraude op het werk te voorkomen. U maakt hiermee duidelijk wat binnen uw bedrijf wel en niet is toegestaan en medewerkers zijn hier vanaf dag 1 van op de hoogte. Dit zorgt niet alleen voor duidelijkheid en een prettige werksfeer, het maakt het ook eenvoudiger om fraude te bewijzen als mensen toch de fout in gaan.
2. Voorbeeldfunctie
Natuurlijk hebben regels alleen zin als leidinggevenden het goede voorbeeld geven aan werknemers. In het bedrijf gelden afspraken over regels, normen en waarden. Als u als leidinggevende niet laat zien dat u hierachter staat, kan het zomaar zijn dat ook medewerkers de regels negeren.
3. Zie niemand over het hoofd
Denk als werkgever niet dat u alleen nieuwe mensen in de gaten moet houden. Fraude op het werk blijkt juist heel vaak te worden gepleegd door medewerkers die al jarenlang in dienst zijn en de wegen kennen. Ook CEO’s, managers en bedrijfsleiders blijken regelmatig dader.
4. Goed werkgeverschap
Goed werkgeverschap houdt in dat een werkgever zich goed moet gedragen ten opzichte van zijn werknemer en niet alleen uit eigen belang handelt. In bedrijven waar de belangen van medewerkers (sterk) meewegen, is de loyaliteit naar de werkgever vaak groter en daalt de kans op interne fraude.
5. Veilige cultuur
Voelen medewerkers zich veilig in uw bedrijfscultuur? Durven zij zich bijvoorbeeld uit te spreken als ze dingen zien die niet door de beugel kunnen, ook als het om een leidinggevende gaat? In een veilige cultuur is het eenvoudiger om (toekomstige) fraude te verhelpen.
6. Verleiding voorkomen
Kent u die uitdrukking “de gelegenheid maakt de dief?” Interne fraude heeft een enorme impact op uw bedrijf. Qua financiën, naamsbekendheid en wellicht ook het onderling vertrouwen tussen uw werknemers. Daarom is het erg belangrijk om dit te voorkomen. Beveilig daarom uw data, kostbare spullen, kassen en geld. Bind de kat niet op het spek.
7. Controle en toezicht
Er zijn allerlei preventieve controles die u als werkgever kunt uitvoeren om fraude op het werk te voorkomen. Denk aan cameratoezicht om sweethearting voor te zijn of steekproefsgewijze controles van papierwerk om bijvoorbeeld declaratiefraude of andere bedrijfsfraude te voorkomen. Zorg dus voor goede toezicht en controle.
8. Consequenties opvolgen
Heeft u in uw huisregels consequenties opgenomen bij overtredingen? Zorg dan dat u die altijd opvolgt op het moment dat het misgaat. Het is de enige manier om uw geloofwaardigheid als werkgever te behouden en andere werknemers te laten zien dat fraude op het werk u menens is.
NRID bij fraude op het werk
Heeft u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch last van fraude op het werk? Dan heeft u te maken met een combinatie van strafrecht en arbeidsrecht. Recherchebureau Heijm is helemaal thuis in beide en kan u helpen bij het verzamelen van bewijs voor een ontslagprocedure of rechtszaak. Daarnaast werken we nauw samen met toppers van arbeidsrechtadvocaten die u kunnen bijstaan. Meer weten? Lees alles over de NRID of neem direct contact op.
0 Reacties