- Geplaatst door Tom Heijm
- Op 3 januari 2017
- 0 Comments

Anders dan ziekteverzuim – waarbij een werknemer thuis zit – is werkverzuim vaak een onzichtbare kostenpost voor bedrijven. Een flinkerd, want de kosten voor werkverzuim worden jaarlijks op miljoenen geschat. Oorzaak zijn bijvoorbeeld medewerkers die uren declareren die ze niet hebben gewerkt of privé-afspraken maken onder werktijd. Het kan jaren duren tot u dit als werkgever ontdekt.
Het verschil tussen werkverzuim en ziekteverzuim
Werkverzuim en ziekteverzuim zijn termen die vaak door elkaar heen worden gebruikt. Terwijl er wel degelijk verschillen zijn. Ziekteverzuim gaat over medewerkers die ziek of arbeidsongeschikt zijn en daardoor niet aanwezig op de werkvloer. Of zij plegen frauduleus ziekteverzuim; zij melden zich ziek terwijl ze blaken van gezondheid. Het is al jarenlang bekend dat ziekteverzuim erg veel geld kost. Daarom worden in bedrijven allerlei maatregelen getroffen zoals het opstellen van een verzuimbeleid. Voor werkverzuim is dit anders, omdat daar allerlei zaken onder kunnen vallen die minder zichtbaar zijn.
Werkverzuim
Werkverzuim is geen vastomlijnd begrip. Er kunnen allerlei vormen van fraude onder vallen. Denk aan tijdfraude; het creatief omgaan met werkuren. Daar kan frauduleus ziekteverzuim onder vallen, maar het kan ook gaan om een valse urenregistratie of (teveel) bezig zijn met privézaken onder werktijd. Het is niet eenvoudig om dit als werkgever te constateren, want het zou betekenen dat je werknemers constant in de gaten moet houden. En dat is waarschijnlijk niet de manier waarop u wilt werken.
En dan nog… Zelfs het bijhouden van een gezamenlijke agenda wil niet zeggen dat mensen ook daadwerkelijk naar de externe afspraken gaan die ze hebben ingepland. Om maar een voorbeeld te noemen.
Maakt thuiswerken verschil?
Deze vraag krijgen we regelmatig bij de NRID. Er zijn nog steeds veel bedrijven die moeite hebben met thuiswerkend personeel. Het is dan immers moeilijk te controleren of mensen zich daadwerkelijk houden aan hun werkuren. Onze ervaring: thuiswerken maakt niet veel verschil als we het over werkverzuim hebben. Want medewerkers kunnen ook op de werkvloer bezig zijn met privézaken zoals e-mails, het uitzoeken van een vakantie, et cetera. Medewerkers die niet integer omgaan met hun werkuren, doen dit nergens.
Van input naar output
Hoeveel uren mensen ook werken: uiteindelijk moet het werk gedaan zijn. Bij veel bedrijven wordt daarom steeds minder gekeken naar het aantal gewerkte uren (input) maar naar de resultaten die medewerkers opleveren (output). En dat is eigenlijk ook de enige manier om werkverzuim op te merken. Werken twee medewerkers hetzelfde aantal uren, maar produceert de één veel meer dan de ander? Dan is het goed om eens te controleren hoe dit komt. En of de medewerker misschien met andere zaken bezig is onder werktijd.
NRID inschakelen bij werkverzuim
Heeft u ook te maken met werkverzuim of tijdfraude? Uw medewerkers zijn al voor dag en dauw aan de slag, maar toch blijven de resultaten achter? Of verdenkt u een medewerker ervan om met veel dingen bezig te zijn, maar niet met werk? Dan is het verstandig om een onderzoek te doen naar werkverzuim. NRID kan u hierbij helpen. Wij sporen ernstig werkverzuim snel op en leveren een dossier op waarmee u sterk staat in een eventuele ontslagprocedure of rechtszaak. Ook helpen we u graag met tips om werkverzuim preventief aan te pakken. Neem contact met ons op.
0 Reacties