- Geplaatst door Tom Heijm
- Op 6 december 2016
- 0 Comments

Er zijn verschillende redenen voor werkgevers om camera’s in te zetten op de werkvloer. In dit artikel hebben we als recherchebureau een aantal veel voorkomende op een rij gezet. En natuurlijk de voorwaarden, want werknemers hebben nu eenmaal recht op privacy. En dat bijt vaak met de drang naar data of waarheidsvinding.
Standaard-controles
In veel bedrijven hangen standaard camera’s ‘voor het geval dat’. Bijvoorbeeld in winkels, voor het geval er wordt gestolen en de politie camerabeelden nodig heeft. Werknemers moeten daarvan op de hoogte zijn. Ook worden bezoekers al bij binnenkomst geïnformeerd dat er in de ruimte camera’s hangen, bijvoorbeeld door borden op de deur of gevel.
Data verzamelen
Sommige bedrijven gebruiken camera’s om data te verzamelen. Zo was een tijd geleden een in het nieuws dat de transportsector camera’s wil inzetten om de oogbewegingen van vrachtwagenchauffeurs te volgen en een verband te leggen tussen vermoeidheid en ongevallen binnen de branche. Deze vorm van cameratoezicht moet altijd gerechtvaardigd en proportioneel zijn om het gewenste doel te bereiken. Dit moet opwegen tegen de inbraak op de privacy van de medewerker.
Vermoeden van misstappen
Het gebeurt regelmatig dat bedrijven het idee hebben dat er iets niet in de haak is op de werkvloer. Bijvoorbeeld omdat er spullen lijken te verdwijnen. Personeel controleren is dan vaak de enige mogelijkheid om te achterhalen of er opzet in het spel is. En dan wordt al snel aan cameratoezicht gedacht. Hiervoor geldt: er moet een redelijk vermoeden zijn van een misdrijf of overtreding om (verborgen) camera’s als controlemiddel in te zetten.
Dader vinden
Is het al zeker dat er binnen het bedrijf wordt gestolen of gefraudeerd? Of is er sprake van een andere vorm van interne criminaliteit? Dan is personeel controleren met camera’s een mogelijkheid. Op dit moment is er sprake van een onderzoek en is het belangrijk dat u zich als werkgevers aan alle spelregels van de Wet Bescherming Persoonsgegevens houdt, zodat u niet achterblijft met onrechtmatig verkregen bewijs en een nutteloos dossier.
Dienstverlening verbeteren
Personeel controleren met een camera om de dienstverlening te verbeteren? Dat gebeurt regelmatig, bijvoorbeeld door mystery shoppers in te zetten en medewerkers te controleren met de beelden. Hierbij is het verstandig om medewerkers vooraf te informeren dat dit kan gebeuren en dit op te nemen in de huisregels. Deze vorm van controle mag af en toe gebeuren, maar niet stelstelmatig.
Verborgen camera’s
Er zijn verschillen tussen de inzet van camera’s en de inzet van verborgen camera’s. U leest hier meer over in ons eerdere blog: heimelijk cameratoezicht op de werkvloer: mag dat?
Personeel controleren met camera? Bel NRID!
Loopt u met de gedachte om cameratoezicht in te voeren of personeel te controleren met camera’s? Neem dan voor advies en ondersteuning contact op met de NRID zodat u zeker weet dat u rechtmatig handelt en ook daadwerkelijk iets kunt doen met de uitkomsten. We helpen u graag verder, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen.
Neem contact op
0 Reacties