- Geplaatst door Tom Heijm
- Op 27 september 2016
- 1 Comments
Waarvoor kunt u terecht bij een particulier recherchebureau? Wat is de toegevoegde waarde ten opzichte van de politie? En wat mag een particulier recherchebureau allemaal? In dit blog een antwoord op de 5 meest gestelde vragen van de afgelopen tijd. Zit de informatie die u zoekt hier niet tussen? Neem dan gerust contact op met de NRID.
1. Wat doet een particulier recherchebureau?
In Nederland lijken particuliere recherchebureaus nog niet volledig ingeburgerd, want bij Heijm krijgen we deze vraag best vaak. Om een zo kort mogelijk antwoord te geven: een particulier recherchebureau helpt cliënten bij het vinden van de waarheid en het samenstellen van een dossier met bewijsmateriaal voor een aangifte en/of rechtszaak. Een particulier recherchebureau kan worden ingezet als privédetective (voor particulieren) of bedrijfsrecherche (voor bedrijven).
2. Waarom naar een recherchebureau i.p.v. politie?
Goede vraag. Een recherchebureau heeft een breder werkveld dan de politie. Waar de overheid zich vooral met strafrechtelijke misdrijven bezighoudt, gaat een particulier recherchebureau verder. Denk bijvoorbeeld aan schending van een concurrentiebeding. Dit is geen misdrijf waarvan u bij de politie aangifte kunt doen, maar wel een overtreding waarvoor u zelf een rechtszaak kunt beginnen en bewijsmateriaal nodig heeft.
Een recherchebureau kan het werk van de politie ook ondersteunen. Denk aan een aangifte van internetoplichting, waarbij de politie te weinig aanknopingspunten en/of capaciteit heeft om de zaak op te pakken. Een particulier rechercheur kan dan diepgravender onderzoek doen en u helpen met een (nieuwe) aangifte en rechtszaak.
3. Waarvoor kan een particulier recherchebureau worden ingeschakeld?
Eigenlijk zijn er weinig zaken waarvoor u een particulier recherchebureau niét kunt inhuren. Veel bureaus hebben ieder hun eigen specialiteit. Denk aan ICT en cybercrime of juist persoonlijke problemen zoals stalking of alimentatieproblemen. Recherchebureau Heijm is een allround particulier recherchebureau, maar heeft zich gespecialiseerd op het gebied van arbeidsrecht. Denk aan:
- Personeelsscreening
- Bedrijfsfraude
- Bedrijfsdiefstal
- Concurrentiebeding
- Onterecht ziekteverzuim
Bekijk alle diensten van ons recherchebureau.
4. Hoe weet u of een recherchebureau betrouwbaar is?
Er zijn tientallen recherchebureaus in Nederland en de ene staat beter bekend dan de ander. Gelukkig zijn er een aantal punten waarop u kunt letten om een goed recherchebureau te kiezen:
- Zijn er referenties van tevreden klanten te vinden?
- Is het recherchebureau gelegitimeerd door de politie?
- Heeft het recherchebureau een keurmerk?
- Is het aangesloten bij een branchevereniging?
Natuurlijk zijn dit vooral feitelijke punten. Ga vooral ook op uw gevoel af. Bel een particulier recherchebureau even met uw vragen. Is er een klik? Voelt u zich begrepen en geholpen? Ook dit zijn belangrijke indicatoren voor een prettige samenwerking.
5. Mag een particulier recherchebureau ieder soort onderzoek doen?
Net als politiemensen hebben ook particuliere rechercheurs zich aan regels en wetgeving te houden. Het is dus niet zonder meer mogelijk om iemand te laten observeren of een ander onderzoek uit te voeren dat u in gedachten heeft. De ingezette middelen moeten altijd proportioneel zijn, omdat het bewijs in een rechtszaak anders ongeldig wordt verklaard. Bij deze regels kunt u bijvoorbeeld denken aan privacywetgeving. Ook hebben recherchebureaus een vergunning nodig en alle medewerkers moeten worden gescreend. Daarnaast gelden er diverse opleidingseisen. De vergunning voor particuliere recherchebureaus wordt door de minister van Veiligheid en Justitie verleend. Lees hierover meer via: https://www.justis.nl/producten/particuliere-beveiliging-en-recherche/
Meer weten over particulier recherchebureau NRID? Neem contact op. Of neem ook eens een kijkje op de website van Recherchebureau Heijm voor nóg meer informatie.
1 Reactie