- Geplaatst door Tom Heijm
- Op 31 juli 2017
- 0 Comments

Wat kan wel en wat kan niet? Welke misstappen willen we voorkomen en hoe treden we op als het toch gebeurt? Een gezond fraudebeleid is erg nuttig voor bedrijven binnen het MKB, omdat hier jaarlijks voor miljoenen wordt gefraudeerd. Een groot deel daarvan door medewerkers. De specialisten van de NRID helpen bij het opstellen en handhaven van fraudebeleid voor bedrijven in het MKB. Lees een aantal belangrijke tips over fraudepreventie en sancties in dit artikel.
Opstellen, opsporen, opleggen: fraudebeleid in 3 stappen
Om fraude binnen uw bedrijf te voorkomen, is het belangrijk om preventief te beginnen. Eerst vaststellen wat gewenst en ongewenst gedrag is, daarna optreden als er toch misbruik wordt gemaakt van uw tijd, geld, data of goederen. In een goed fraudebeleidsplan komen de volgende 3 O’s aan de orde: opstellen, opsporen en opleggen. We lichten ze hieronder verder toe.
1. Opstellen
Om fraude te voorkomen, zijn huisregels of richtlijnen erg belangrijk. U bepaalt – alleen of samen met medewerkers – welk gedrag (on)gewenst is. Hoe gaan medewerkers bijvoorbeeld om met een laptop van het werk of een leaseauto? Welke privézaken mogen onder werktijd worden gedaan? Door duidelijke regels en afspraken op te stellen, is het eenvoudiger om in te grijpen als het toch misgaat.
2. Opsporen
Is er interne fraude gepleegd binnen uw bedrijf? Dan is het belangrijk om de vooraf opgestelde consequenties na te leven. Op die manier laat u zien dat het u menens is en zendt u een preventieve boodschap uit naar andere medewerkers. Natuurlijk is het belangrijk om zeker te zijn van uw zaak, voor u een ontslagtraject of andere procedure in gang zet. Een recherchebureau kan daarbij helpen.
3. Opleggen
Wat als de regels worden overtreden? Bij een goed fraudebeleid heeft u ook nagedacht over consequenties. Bijvoorbeeld:
- Welke sancties zijn er?
- Op welke overtredingen staan ze?
- Wie bepaalt dat?
Het opleggen van sancties is niet leuk, maar in de praktijk toch regelmatig nodig. Voordeel: met een goed fraudebeleidsplan smoort u al veel ellende in de kiem voordat die zich aandient. Dat is goed voor de werksfeer, voor uw imago en uw financiën.
Fraudebeleidsplan laten opstellen? NRID!
De rechercheurs van de NRID zijn gespecialiseerd in interne fraude en bedrijfsfraude binnen het MKB. Dankzij onze jarenlange ervaring en onderzoeken weten we precies waar we op moeten letten en waar bedrijven tegenaan lopen als het tot een ontslagprocedure komt. Wij helpen u graag om snel een fraudebeleid op papier te zetten dat past bij uw bedrijf. En nog veel belangrijker: om dit succesvol uit te voeren.
Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
0 Reacties