- Geplaatst door Tom Heijm
- Op 10 juli 2017
- 0 Comments

Bestaat er zoiets als “de waarheid” als we het over misdrijven hebben? En wie beslist daarover, een rechter? Al jaren voeren mensen hier discussies over. Misschien gaan juridische procedures vooral over het nemen van juiste beslissingen, en niet zozeer over iets subjectiefs als waarheid. Dat maakt de rol van rechercheurs die een feitenonderzoek doen, des te belangrijker. Want op basis van hun dossier moeten de belangrijke beslissingen worden genomen.
Feitenonderzoek
Als waarheid een subjectief begrip is, geldt dat dan ook voor feiten? Bij de NRID en Recherchebureau Heijm doen we onderzoek voor bedrijven waar medewerkers, klanten of samenwerkingspartners worden verdacht van (interne) criminaliteit. Fraude of diefstal bijvoorbeeld. Of er kunnen signalen zijn van integriteitsschending. Wat het probleem ook is, een feitenonderzoek moet de werkgever helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.
Feiten die rechercheurs verzamelen mogen dus niet subjectief zijn: het moet gaan om onomstotelijke informatie, waarbij ook de eventuele onschuld van een potentiele dader in het achterhoofd wordt gehouden. Denk aan digitale informatie, documenten en gespreksverslagen. Allemaal correct vastgelegd in een dossier. In het dossier ligt informatie vast, een werkgever en/of rechter beslissen hierover.
Onschuldig tot het tegendeel bewezen is
De onschuldpresumptie is erg belangrijk in de Nederlandse wetgeving. Verdachten zijn onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Bij interne criminaliteit binnen bedrijven blijkt het vaak lastig om daaraan vast te houden. Bijvoorbeeld bij diefstallen komen roddels en verdenkingen op gang, verslechtert de onderlinge sfeer en kan het werkplezier van medewerkers ernstig afnemen. Een objectief feitenonderzoek is op zo’n moment erg belangrijk, maar vaak gaan personeelsleden en managers ook met hun eigen waarheidsvinding aan de slag. En objectiviteit is dan – heel logisch – ver te zoeken.
“Everyone charged with a criminal offence shall be presumed innocent until proved guilty according to law.” Artikel 6 lid 2 Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden.
Onderzoeksdossier voor werkgever én rechter
Een feitenonderzoek is belangrijk voor ieder bedrijf dat belangrijke beslissingen moet nemen over medewerkers en hun loopbaan. Bijvoorbeeld een integriteitsonderzoek als het onduidelijk is of medewerkers eerlijk en oprecht zijn. Of waarheidsvinding als er mogelijk sprake is van de schending van een concurrentiebeding of bedrijfsfraude. Hoe ernstiger het feit, hoe belangrijker een goed dossier. Want bij een ontslagtraject, of misschien zelfs een strafrechtelijk vervolg, moet een werkgever of rechter de juiste beslissing kunnen nemen.
Waarheidsvinding door de NRID
Heeft u vermoedens van interne criminaliteit binnen uw bedrijf? Neem dan contact op met de NRID voor feitenonderzoek en waarheidsvinding. We beginnen dan met een oriënterend onderzoek en confronteren verdachte medewerkers. Soms is daarna verdergaand onderzoek nodig of bijvoorbeeld het opstellen van (nieuwe) huisregels om herhaling van feiten te voorkomen. Samen doen we wat nodig is om de orde en sfeer op de werkvloer zo snel mogelijk te herstellen.
0 Reacties